Kövi oszt észt!

Apa Világító Pavilonja

Apa Világító Pavilonja

Börtönintelmek

2011. december 15. - koverandras

avagy Para kinéz itt (Köcsög Kálmánnak)

Na, mi van, Kiscsikó? Dalolj, Pacsirta, mi rosszat csináltál, hogy benyelt a kalicka? Látom stabil vagy! Vállad alig van, de majd jól kipattintod magad a kabinban. Lesz időd bőven, amíg a büntetésed pereg, lehúzod a budin közben négy vagy öt évedet. Megalakultunk mi, a pécsi jógyerekek, ha velünk vagy, és jó itt nekünk, ugyanolyan jó lesz neked! És számíthatsz néha valami vámbeszedésre, de így kevesebb az esélyed a gátrepedésre. Közben elmondom azt, amit tudni érdemes, hogy ne találjon szájon egy méteres kékeres. Mi van? Bámulsz, mint aki vár a csattanóra, ez lesz itt a házban az első sittanóra.

A túlélés titka, hogy ne legyél csicska, ha lecsapnak, állj fel és csapj egyet vissza. És ha leapacsolnak, akkor te leszel a homó, ha arra vágysz, a másodikon van a homokozó. Nekem nem kenyerem a férfiszerelem, ha valaki próbálkozik, én leszerelem, mert senki fia nem lesz a loverem, inkább leverem! Hallod haverem?  

Ha rám hallgatsz, akkor ne drogozzál! Ne kajold be a takarmányt marokszám, mert felfordulsz kajakra, vagy elvonástól recsegsz, magadat kaparva, mint odalent a hatosba’ egy acskós hülyegyerek, hígítót szipózott fél levél rivóra, egy kicsit felszállt, azt hitte pilóta, utána megzuhant, kifeküdt ippon-ra. Várta a gyenguszon a sós-vizes itóka. Éppen megúszta, hogy a rolót le ne húzza. Szóval vigyázz, hallod? Vigyázz a drabóval! Melózni avázz, kivisznek rabóval, csajokat sasolhatsz, baró a baloldal, kijársz és piálsz, nem maradsz flamósan. Fürödjél gyakorta, gond lesz, ha szagod van, csak akkor lehetsz kandesz, ha szabadulsz a napokban! Különben beterhelnek téged, Verébember! Kényszerfürdetésre visznek keményebbek. De ha büdös vagy, akkor megérdemled! Megértetted?

Itt a házban szabad a járás, de vannak azért még meleg helyek. Ha a helyedbe lennék, arra véletlen se mennék, mert ott könnyen valami bajod lehet. Harmadikon jobbra Kolompár sugárút: Zsigáék zsugáznak, tarolnak sukárul, cigid elbugázzák, zsebed is kitágul. Szerinted a sittnepper mégis mit árul? A negyediken se sétálj, ott a kajmánkörlet, arrafelé még a tükörbe is belekötnek, laondáskodnak azok és kicsit meggyötörnek, aztán intenek az samesznek, és megböködnek, ha szerencséd van, csak a fogkefével, aztán meglapogatnak ők egyesével, de megúszhatod, Öreg, egy vesével, szóval arra ne menjél, helyette pihenjél, jó? 

Amúgy meg laza az élet itt a b.v.-ben, nyáron lesz v.b. a tévében, vagy e.b., tudja a tököm, de ha a v.v.-t valaki elkapcsolja, azt menten torkon bököm. És ha nem akarsz itt megnyuvadni, azt csinálod, amit én, felveszed a figurát, de piánóban vagy idén, és amíg újonc leszel bevédjük a kis feneked, de előbb utóbb ki kell vívd a tiszteletet!

Szómagyarázat:

 

kipattintja magát                  –          kigyúrja magát

jógyerek                    –          menő rab

takarmány, drabó                –          drog

acskós                                   –          szipós

rivó                                         –          rivotril (nyugtató)

gyengyusz                           –          gyengélkedő

avázni                                   –          menni

rabó                           –          fegyencek szállítására szolgáló busz

flamós                                   –          éhes  

kandesz                                –          büdös

beterhelni                             –          hibáért tartozást ró

veréb                         –          gyenge

Kolompár sugárút                           –          roma többségű cella

kajmán                      –          rosszindulatú, menősködő rab

laondáskodni                       –          más rabok feletti uralkodásra szervezett banda

samesz                                           smasszer, fegyőr

piánóban                              –          visszafogottan

 

Komment: Ezt a szöveget a Slam Poetry Budapest által a Millenáris Fogadóban szervezett Jailhouse Slam versenyre írtam, A versenynek kötött tematikája volt: a börtön. Jártam már börtönlátogatáson többször is, több helyen, szóval voltak benyomásaim a témáról. Mindemellett a munkámban is sok börtönviselt emberrel találkozom, elég történetet hallottam már. Ennek ellenére, amikor leültem megírni a szöveget, nem jött a megfelelő ötlet, volt egy két elképzelésem, le is írtam őket, de két félkész verset is ki kellett dobnom a kukába, mert nem feleltek meg. Két nappal az esemény előtt rátaláltam a Börtönszleng blogra, innen merítettem a végső ötletet. Ajánlom mindenki figyelmébe, mert iszonyúan vicces!

A versenyen egyébként helyezést nem értem el, de tapasztalatokkal gazdagodtam. Például azt is megállapítottam, hogy ha egy szövegben ilyen sűrűn helyezkednek el a poénok, akkor  lassabban kell mondani, hogy az emberek felfogják azokat, mindemellett a ritmikára figyelni kell. Amúgy a szöveg szerintem erős lett, elő fogom adni máskor is, ha van rá alkalom.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apavilagit.blog.hu/api/trackback/id/tr103465631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása