Kövi oszt észt!

Apa Világító Pavilonja

Apa Világító Pavilonja

Pincelátogatás

2011. augusztus 11. - koverandras

villanyborkapu1.jpg

Derűt nyerünk a borúton! Gyerünk gyerekek! Villányi vidékre vetődtetek, hegység terül el előttetek. A Szársomlyó cukorsüvege mészkő és márga, körberajongják jól termő területek, mint északról a Dobogó és a Fekete hegy. Nyugatról a Kopár, ennek örül majd a pohár, itt a zsendülés két hetet siet, mellette a Remete, az meredek, ott nem látni ilyet. Következik az Ördögárok. Lemaradt valaki? Jól van, akkor várok. Aztán mondanám a mondát, hogy az ördög szántotta fel, ez biztosan sokakat érdekel. Itt mellette a Csillag többnyire vörös, itt a must is érzi a ritmust, hamar kiheverte az üzemi szocializmust. Mellette a Siralomvölgy, az evilági lét, ahol életigenlésből mégis lefejtik a lét. 

Kékfrankost kóstolnál vérfarkas? Talán akad majd kedvedre való, de annak nagy része tavaly a rozéba ment, menten megnézzük van-e még odalent.

Bikavérre szomjas terroirtorreádor, neked mondom azt, hogy nincsen itt ilyen bor. Azért majd menj Szekszárdra, vagy Egerbe, de most itt vagy, úgyhogy hozom a pincekulcsot, aztán csak gyere velem emerre!

Oportót kortyolnál, troll komám? Aztán a fikablogon torpedóznád a zászlóshajót? Igyál inkább valami bordeaux-it, mondjuk cabernet franc-t, vagy merlot-t! Azokra a Monde is azt mondta, hogy magnifique. Mondom! De elsőnek a rozét bontom!

2010 az ő éve volt, szőlője hűvösben töltötte a nyarat, rétegesen felöltöztek benne az élénk, sportos savak. Vörösnek nemigen volna jó, mert szél fújta, eső verte, de legalább a tőkét nem terhelte, a paraszt ezért kitermelte. Megoldja majd a korai fejtés, és a technológia, vagy a fajélesztő. Nem lesz ez rossz pia! Na, egészségedre fiam, igyál! Milyen? Ugye jó? Gyümölcsös, friss, jól iható!

Újra üres már a pohár? A hordóból csorog bele csodás opálszín szűretlen szüreti szerelemgyerek, aki egy jó házasságból született. Előbb még a kád méhében kell kiforrnia, hogy visszaköszönjön Bordeaux és Kalifornia. Itt abszurd az absztinencia, ezért azt mondom, kortyold! Nyelés előtt belépő a nyelvre, szájban tartva, terpeszkedve. Meglátod mekkora a teste, a pincemester fogát is befestette. A tettes a C14H10O9, a tanninterminátor, a kocsányba, magba, héjba bújó szín stabilizátor. Apja franc, anyja blanc, őszinte és bátor.

Kacsokkal a csúcsra kapaszkodott dűlőszelekció ez a kitűnő Pinot! Magas az alkohol foka, úgyhogy vigyázz, mert még eldőlsz, mint a dominó. Részeg Minotaurusként tévedsz el, ahogy a kóstoló során labirintussá válik az egyenes pincefolyosó, te kis mohó!

Villányok, Harsányok, nagyok, kicsik, vörösek, rozék, fehérek! Remélem, a felső polcot eléred, barátom, mert ezeket azon találod! Csak aztán az ára is legyen elérhető, ne csak annak, aki előkelő, vagy borba befektető, hanem mindenkinek! Nyerjen mindenki: a vásárló, a termelő, és a kereskedő, ez a cél ideális, de alapvető. Mert Villányban összefogás, tudatosság, sok napfény kell és egy kevés eső!

pincesor.jpg 

Kommentár: Szerencsés vagyok, mert jó borokat készítenek azon környéken, ahol élek, és én kedvelem a jó borokat. Sommelier szinteket természetesen nem verdesek, csak el tudom dönteni, hogy egy bor jó, vagy nem. Nagyon izgalmasnak találom a borok világát, mert állandó mozgásban van, az ivó egyéniségével is dinamikus a kapcsolata, és annyira sok változón múlik a végeredmény, hogy kimeríthetetlen, beláthatatlan, mindig újat produkál. Pécsen, ráadásul különböző vinotékákban lényegesen olcsóbban, sokkal jobb minőséget kapok a kisebb borászatok kínálatából, mint a szupermarketek fantáziátlan polcain. Én Radóékhoz járok a Király utca végére, a Búza tér felső sarkára. Érdemes.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apavilagit.blog.hu/api/trackback/id/tr843146187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása