Kövi oszt észt!

Apa Világító Pavilonja

Apa Világító Pavilonja

Nyi-rím (Nyiri Harmincéves születésnapjára)

2012. július 20. - koverandras

nyiri.jpg

 

Barátom, most tegyük csak félre a viccet, napokon belül eléred a tripla x-et. Ez alkalomból én itt fejben levetítem neked, a mögötted álló röpke három évtizedet, komplett égiszedet, már amit az emlékezet megenged nekem. Na, mehet? Jó!

 

Július 11. Nyolcvankettő. Egy jó nagy gyerkőc gyürkőzte ki magát Biából, egy derűs nyári napon a spanyol vb alatt, aznap verték Zoffék az NSZK-t és lettek ezzel világbajnokcsapat. Látod? Okkal vagy te mindig az olaszokkal!

 

Aranyos kiscsávó lehettél, biztos gyakran énekelgettél, nevettél, szerettél játszani sokat, kergettél az udvaron kisállatokat. Otthon körbevett egy gondolkodó család, kreatív környezet, kosárlabda és palánk, Pannika is megérkezett, és a fenti szobát lakta ő be veled együtt. Egyszer aztán Sógi is meggyütt, persze azt tizennégy évvel későbbre tesszük, de ma is itt vannak, és míg idáig Ádi után Hugi futott, Sógi addig megivott vagy három unicumot! Na ugye, tudod.

 

Én Nyolcvannyolcban találtalak egy Búzakalász címer alatt, a teremben ott ültél legelöl, valahogy odapozícionáltad magad. Biztos, mert onnan közel volt a tábla, fejeden nagy barna szemüveged és hatévesnek sem voltál te már kicsi gyerek. Általánostól lógtam nálatok komplett délutánokon keresztül, sokszor egész napokon át. Videó, zene, számítógép, meccsek, zúzda, családi vacsorák. Lehetett hétfő, szerda, vagy szombat, pörgött a Heroes 2, vagy a Mortal Kombat.

 

A szigeti út volt az identitásod virágágyása, kamaszkori kapaszkodásod naiv világvágyálma, csalódások helyszíne, pubertás válsága, új irány ébredés-fesztiválsorozat, reggae-re, metálra. Kétszintes lakás, ajtaja délre néző, nem jött volna létre, ha nincs a Pécsi Vízmű! Egy hosszú fázis alatt ez volt a bázis, az eredeti Menedék, lazuló oázis a feszült világban. Ráadásul Non-stop. Jöhetett az ember bármikor, ha nem tudott jobb dolgot kitalálni, és olyan általában nem is volt, csak fontosabb, de azt is elnapolta simán három sör miatt.

 

Mik voltak ott? Például lehetett filmeket nézni: Detroit Rock City, Majdnem híres, Doors, meg az Újra a régi. Autók, motorok, és egy maroknyi lakó, Hagyma, test drive, brümi, és a masinashow! Sörházas buli után Viktor, hallod? Ki dobálta el azt a disznósajtot! Mekiből menekült Örgebúj, ha vizsga után piázna, „Nyiri, hozzad már azt a kacsazsíros picsámat!” Vámpírnak a Type O a kedvenc vércsoportja, a toxicos csajozás neki lovagi torna, mint egy lidércninja, aki nem lő túl a célon, hangtalanul, de hatékonyan lopakodik/szaporodik az Éron!

 

És ha a TK-ra tévedtél, vagy mentél célirányosan, odafele néha józanul, de vissza már biztosan nem, mert mindig akadt prominens társaság, Maja volt a centrum ott, és várva várt, a buliban benne volt mindig, és ha ott termettél, ott buli lett, az tuti, de növelte az esélyeket, ha veled volt a Luki! Mert nem voltál Te mindig ilyen miafene itt! Szekszárd, Pest és Dombvár, na ki a negyedik? És évek alatt belső poén így lett mára, mond már ki a kedvemért, hogy Nyíregyháza. Kincs ami nincsre Sexei pöcse lebben, Cserkúti chip’n’dale karcsiszemüvegben,  Mazacsokó Macskafogó, Paraszt Dallas Paródia, csapatépítő lakoma alatt elfogy jó pár kalória. Pizzasütés, disznóvágás, zöldség-gyümölcsből elég jutott, több is, mint kell, de a bióból hál’ Istennek nem árt a sok! Mert ez ilyen fenntartható, nem a permet védi, hanem a Mindenható! A kártevőket róla a szél egyúttal elfújta, szóval ne gyere többet Geszti Cserkútra!

 

És ha megérkezett hozzánk Szederkényből Néger, ordítottad neki, hogy „Ich bin der Tiger”, mert hozott nekünk szedett-vedett árokszéli leveleket, nem ám olyat, mint ami magvas gondolatokkal tele Tilburgból meg nem érkezett. Pedig ott igazi showmanként tetted a dolgodat, kimondtad a jelszót, sodorjunk tornyokat! És sit down comedyben nagyot alkottál, ahogy Te menedzser lettél, a Porszász meg a Rocksztár.

 

Nincs is arra szükség most, hogy a fejedet vakard, Nyárád, Szekcső, Hollandia, ide járt a Fakard! És évek óta részben az a Maja baja, nem látta, hogy áll neked a Baja-gatya; és hogy csúszik a piros, a bloody mary, meg a pompás ital, tamburázó főnök úrral platóján egy horvát IFA mekkora flash, ahogy a kocsiból bömböl a Manowar, ordít a Clash, és amikor az öreg pecás szomszéd pacák pont azt látja, hogy a boros ballont lóbálod az Akelára.

 

 Csajozásból nem jutott sok neked, amiért én azt okoltam, hogy nehéz párt találni egy ilyen szűk célcsoportban, de talán mert megértők, és rólunk többet tudnak sokszor, ezért a vonzódásod a pszichológusokhoz, és vagyunk még így páran ebben a közösségben. Kötődést érzünk, és nem kötöttséget, a ugye látod a különbséget? 2006-ban mit ad Isten, megint VB volt, és az Olaszok nyertek, megtöltöttük a Dante kertet, akkoriban találtál szerelmet, (megjegyzem én is) és ahogy én látom, még mindig kitart, egy kislány bizonyítja, hogy űzitek az ipart! (megjegyzem mi is).

 

Nálad nagyobb civilt vajon ki látott? Az Emberség Erejével váltod meg a Világot! Töretlenül hiszel az emberi jogokban, a társasjátékokban, a pályázatokban, a fesztiválokban és a helyi közösségben, de a küldetésed igazi gyümölcse itt van veled éppen: a családod és a baráti köröd, plusz egynéhány kölök, aki a kölökpajta körül pörög, és bár a Star Warst nem láttad, de mégis veled van az erő, mert a harmincéves Nyiri továbbra is Nyerő!

 

Komment: Ez a szöveg Nyiri barátom harmincadik születésnapjára készült. Tele van belső poénokkal, ezért senkitől nem várom el, hogy megértse, vagy különösebben értékelje, aki nem ismeri Nyirit, és a kapcsolódó sztorikat. Ide is csak azért tettem ki, mert a baráti körből érkeztek erre vonatkozó kérések. 

Nyirit Pécsen sokan ismerik, akik bármilyen civil szervezetben mozogtak, ő hivatásos civil ugyanis, főállásban az Emberség Erejével Alapítványt irányítja, ami közös ügyünk, csak ő sokkal lelkiismeretesebben csinálja, mint én.

Ő a legrégebbi barátom, 1988-ban együtt kezdtük az iskolát és azóta is tart a barátságunk. Ez a közel huszonnégy év elég sok eseménnyel volt teli, amiből tudtam szemezgetni a szöveg megírásához. A cél az volt, hogy a születésnapi buliján elmondjam ezt a szöveget úgy, hogy ő fejezi be a sorokat, hiszen számára minden, ami elhangzik ismert. Mondhatnám úgy is, hogy ő ezeket "vágja". Így volt egyébként, pedig az akcióról előtte semmit nem tudott. Tetszett neki. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apavilagit.blog.hu/api/trackback/id/tr134667604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frankodanko 2012.07.20. 12:39:50

Zsir, es termeszetesen boldogat Nyiri! :)
süti beállítások módosítása